Till julklapp fick vi en resa till en storstad med allting betalt (nej, inte normal julklapp men en underbar sådan), vi fick välja av fem olika. Vi valde Rom vilket innebar att fredagen den 14maj flög jag, min mamma, hennes man samt hennes mans dotter till Rom. Vi bodde på hotell tre nätter och åkte hem på måndags morgonen. Vi gjorde mycket på dem dagarna =)

Vi var på hotellet på fredagen runt kl.12, lämnade väskorna och gick till ett café. När vi fått checka in styrde vi stegen mot Colosseum, vilket skulle ligga ca 30min från hotellet. På vägen stannade vi och åt lite. Helt plötsligt tittade vi in på en snedgata och där låg det. Kändes helt överväldigande. Vi hade svårt att fatta att vi var i Italien, än mindre att vi stod framför denna enorma byggnad som var nästan 2000 år gammal. Mittemot låg ruinerna efter publica romanum (antikens stora politiska centrum). Vi gick in i Colosseum och strosade runt ganska länge, säkert två timmar, tittade även på utställningen av gamla fynd. Det kändes helt overkligt att man stod mitt i ett så känt och gammalt byggnadsverk som man förut enbart sett på tv. Kände verkligen historiens vingar =).

På lördagen regnade det, men vi gick ändå till Vatikanstaten. Vi tittade på kön (som var lång, men egentligen dubbelt så lång mot vad vi såg =O ) och betalade mycket pengar för att gå en guidad tur istället. Var värt pengarna, fick en ca3h lång guidning av Vatikan-muséet, Sixtinska kapellet, trädgården samt St Peterkyrkan.

Efter att ha sett de två största och viktigaste sakerna begav vi oss på söndagen ut på en promenad. Vi gick till Spanska trappan, Fontana di Trevi, ett gammalt torg samt tittade lite i affärerna. Blev ganska varmt på slutet av solen men perfekt dag. Mitt i allt när vi gick hittade vi ett hål i marken där dem 1950 började gräva för att bygga hus och då upptäckte gamla ruiner efter antika Rom. Nu var det utgrävt och man såg pelarna efter gamla hus, var katternas paradis för tillfället.

Var en mycket bra resa med trevligt hotell, lagom avstånd till allt, mycket gående och mycket gott bl.a. pasta med musslor, pizza, focchacias, glass och lammkotletter, drack irish coffee, vin och bacardi breezers. Kan verkligen rekommendera Rom som resmål, var en cool stad som verkligen andades historia var man än gick.
Colosseum


Muren runt Vatikanstaten


Fontana di Trevi